15 Απρ 2009

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ!

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, θα τα ξαναπούμε για το Διαβαλκανικό. Γι αυτούς τους αδηφάγους αλήτες που δεν υπολογίζουν τίποτα και το μόνο τους μέλημα είναι το κέρδος.

Θα συνεχίσουμε το θέμα των προηγούμενων ημερών όπου ένας δυσαρεστημένος πατέρας συνάντησε... τοίχος από δικηγόρους μπροστά του όταν έστειλε εξώδικο και έθεσε κάποια ερωτήματα στο μεγάλο αυτό ιατρικό κέντρο του ευεργέτη Αποστολόπουλου.

Είχα πει ότι το εξώδικο είναι στα χέρια μου αλλά δεν είχα την άδεια να το δημοσιεύσω.

Σήμερα η άδεια εδόθη! Θα δείτε ένα μέρος του, το ερωτηματολόγιο του πατέρα προς το Διαβαλκανικό.

Εννιά ερωτήσεις τις οποίες, τα τομάρια του... ιδρύματος αυτού, απαξίωσαν και τις έδωσαν σε έναν μαλάκα δικηγόρο να απαντήσει (ασφαλώς με νομικούς και όχι με ιατρικούς όρους).

Χωρίς να μπω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης λόγω προσωπικών δεδομένων, να εξηγήσω ότι το μωρό εμφάνισε ίκτερο την ίδια μέρα της γέννησής του και έπρεπε να μπει άμεσα και συνεχώς κάτω από την ειδική λάμπα για θεραπεία.

Από την ανάγνωση των ερωτήσεων του πατέρα προκύπτει το πως αντιμετώπισαν το θέμα οι γιατροί και η διοίκηση του Διαβαλκανικού:

ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΟΥ:

1) Πόσες ειδικές λάμπες φωτοθεραπείας διαθέτει το νοσοκομείο σας και πόσα παιδιά είχαν ανάγκη φωτοθεραπείας το διάστημα 10 – 14 Μαρτίου;

2) Γιατί δεν μου δώσατε την επιλογή να πάω σε δημόσιο νοσοκομείο την κόρη μου όταν εμφάνισε ίκτερο;

3) Γιατί επιμείνατε στην υπογραφή της εισαγωγής τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν η λεχώνα γυναίκα μου αρνήθηκε αρχικά να το κάνει;

4) Αν υπήρξε επιπλοκή και χρειαζόταν εντατική, είχατε κάτι τέτοιο στο νοσοκομείο σας και, αν όχι, τι θα κάνατε σε αυτή την περίπτωση;

5) Γιατί δεν με ενημερώσατε για την βασική χρέωση της εισαγωγής;

6) Στο αντίγραφο τιμολογίου που έχω στα χέρια μου υπάρχει έξτρα χρέωση για «υγειονομικό υλικό» 393,77 ευρώ, παρά το γεγονός ότι στον «βασικό τιμοκατάλογο» που μου έδωσαν την πρώτη μέρα, το υλικό αυτό ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στα έξοδα της καισαρικής τομής. Εκείνο που δεν περιλαμβάνεται είναι «υγειονομικό υλικό ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ» το οποίο είναι «περίπου 150 ευρώ». Έτσι λέει ο κατάλογός σας, όχι εγώ. Γιατί, λοιπόν, υπάρχει αυτή η χρέωση στο αντίγραφο τιμολογίου και πώς την εξηγείτε;

7) Γιατί δεν δίνετε εξοφλητικό λευκό τιμολόγιο όταν παραλαμβάνετε συναλλαγματικές; Δεν είναι εξόφληση όταν κάποιος σας δίνει γραμμάτιο;

8) Γνωρίζετε ως διοίκηση του νοσοκομείου ότι στην καισαρική παραβρέθηκε εκτός του δικού μας μαιευτήρα και ένας δικός σας (μαιευτήρας υπηρεσίας θα τον ονόμαζα) ο οποίος ζήτησε και έλαβε από μένα 250 €, άνευ αποδείξεως, για ένα δεκάλεπτο παραμονής του στο χειρουργείο; Όπως μάλιστα μου ανέφερε η γυναίκα μου, ήρθε αργοπορημένος παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του μαιευτήρα μας. Ουδείς μας είχε ενημερώσει γι αυτό το πρόσθετο κόστος. Τί έχετε να πείτε γι αυτό;

9) Γνωρίζετε ως διοίκηση του νοσοκομείου ότι η αναισθησιολόγος ζήτησε και έλαβε από μένα 250 €, με απόδειξη, για την επισκληρίδειο ένεση στην σύζυγό μου; Τί έχετε να πείτε γι αυτό;

Σε αυτά τα πολύ λογικά ερωτήματα, το Διαβαλκανικό απάντησε με ύβρεις μέσω ενός άσχετου ηλιθίου. Αποκάλεσε τον διαμαρτυρόμενο πατέρα συκοφάντη, λιβελογράφο και... μπαταχτσή!

Τί με εξόργισε από την ανάγνωση των ερωτημάτων:

α) Η πιθανότητα να στερήθηκε θεραπείας το μωρό επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες λάμπες
β)Το ότι δεν έδωσαν στους γονείς την επιλογή να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο μετά την επιπλοκή. Και τους κράτησαν ΚΑΙ τους πήδηξαν στην χρέωση!
γ) Το αν έχουν ή όχι μονάδα εντατικής. Ξέρω, πάντως, ότι τα βαριά περιστατικά ή... εκείνα που βαραίνουν στην πορεία τα στέλνουν στα δημόσια νοσοκομεία
δ) Οι "αόρατες" χρεώσεις που έρχονται σαν καταπέλτης όταν πας να πληρώσεις στο ταμείο τους και στις οποίες, δυστυχώς, οι περισσότεροι πολίτες δεν αντιδρούν!
ε) Το κοράκι, ο εξτρά μαιευτήρας, που παίρνει "μαύρα" 250 ευρώ για μια απλή δεκάλεπτη παραμονή στο χειρουργείο κατά την διάρκεια της καισαρικής. Ήταν και αργοπορημένος ο άθλιος!


Αν δεν τα παίρνουν χοντρά, τότε ποιόν άλλον λόγο έχουν να το κάνουν αυτό, άχρηστε και ανίκανε ΚΑΙ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΕ Αβραμόπουλε;

ΙΔΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:

Σωρηδόν... από το ΙΚΑ Βόλου οι παραπομπές για εξετάσεις αγγειοπλαστικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. 
Δυσφορία από ασφαλισμένους, που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και παίρνουν πίσω ψίχουλα... 
Παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ είναι συμβεβλημένο με αρκετά Νοσοκομεία στα οποία μπορούν να υποβληθούν ασθενείς ασφαλισμένοι του ιδρύματος σε στεφανιογραφία, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες ασφαλισμένων ότι ουσιαστικά οδηγούνται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης που είναι ιδιωτική κλινική, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να επισκεφτούν οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν. 
Η επίκληση της ανάγκης π.χ η στεφανιογραφία να γίνει άμεσα, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, υποχρεώνει ουσιαστικά τους ασθενείς να επιλέγουν -χωρίς να ξέρουν τις οικονομικές συνέπειες- το Διαβαλκανικό, αφού ακόμη και γιατροί του ΙΚΑ, όπως υπογραμμίζουν, το συνιστούν σε σχέση με άλλα δημόσια νοσοκομεία. 
Το παράδοξο είναι ότι με εγκύκλιό της η Διοίκηση του ΙΚΑ πριν από ένα χρόνο, έχοντας εντοπίσει μετά από έλεγχο των νοσηλίων που υποβάλλουν οι συμβεβλημένες με το ΙΚΑ κλινικές, ότι τόσο τα υλικά της στεφανιογραφίας, όσο και τα υλικά των αγγειοπλαστικών επεμβάσεων χρεώνονται σε υπερβολικά υψηλές τιμές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος, επισήμανε με σχετική εγκύκλιο τις “διαφορές των τιμών από κλινική όσον αφορά τη χρέωση” εντούτοις αγνοήθηκε. 
Οι τιμές που χρεώνει το Διαβαλκανικό για μία τέτοια εξέταση, όπως υπογραμμίζουν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία, είναι κατά πολύ πιο αυξημένη από άλλα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται πολλές φορές να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους, αφού το ΙΚΑ... σε αυτές τις περιπτώσεις δίνει ψίχουλα. 

Σημαντικές αποκλίσεις... 
“Μετά από έλεγχο των νοσηλίων που υποβάλΛουν οι συμβεβλημένες με το ΙΚΑ κλινικές, διαπιστώσαμε ότι τόσο τα υλικά της στεφανιογραφίας, όσο και τα υλικά των αγγειοπλαστικών επεμβάσεων χρεώνονται σε υπερβολικά υψηλές τιμές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος, όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα αγοράς την οποία πραγματοποιήσαμε. Επί πλέον διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές από κλινική σε κλινική, όσο αφορά στη χρέωση -το κόστος των εν λόγω υλικών” επισημαίνεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ. 
Με αφορμή τα παραπάνω αναφερόμενα η Διοίκηση του Ιδρύματος προχώρησε στον καθορισμό ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για υλικά στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής ως ακολούθως: 
1. ΥΛΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑΣ μέχρι 200 € 
2. ΥΛΙΚΑ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ μέχρι 600 € 
Επιπλέον η Διοίκηση διευκρίνιζε ότι “για τα κρατικά Νοσοκομεία τα συμπληρωματικά υλικά των αγγειοπλαστικών επεμβάσεων περιλαμβάνονται στο πακέτο και δεν πληρώνονται πέραν αυτού και ζητούσε “τόσο οι οικονομικές Υπηρεσίες των Υποκ/των που εκκαθαρίζουν τις δαπάνες νοσηλίων, όσο και οι Υπηρεσίες παροχών (για περιστατικά έκτακτης περίθαλψης να εκκαθαρίζουν τους σχετικούς λογαριασμούς σύμφωνα με τις παραπάνω τιμές, ελέγχοντας παράλληλα εάν οι συμβαλλόμενες κλινικές εξυπηρετούν τους ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ, χωρίς να τους επιβαρύνουν με καμία πρόσθετη δαπάνη. 
Σημειώνεται τέλος ότι όταν το παραπεμπτικό για την πραγματοποίηση των παρακλινικών εξετάσεων το δίνει ο γιατρός του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, η προθεσμία υποβολής της αίτησης για την απόδοση της δαπάνης είναι 6μηνη, η οποία υπολογίζεται από την ημερομηνία εκτελέσεως των παρακλινικών εξετάσεων. 
Όταν το παραπεμπτικό για εξετάσεις το δίνει ιδιώτης γιατρός, η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι 30 ημέρες και υπολογίζεται από την ημερομηνία εκτελέσεως των παρακλινικών εξετάσεων.


2 σχόλια: